Το καταφύγιο

Το ορειβατικό καταφύγιο Βελουχίου κατασκευάστηκε το 1962. Η τοιχοποιία του είναι απο πέτρα και αποτελείται απο 2 ορόφους. Στο ισόγειο  συναντάμε την τραπεζαρία,  την κουζίνα,  το σαλόνι και τις τουαλέτες με τις ντουζιέρες. Στον επάνω όροφο βρίσκονται τα 3 δωμάτια..

Στους νιπτήρες της τουαλέτας υπάρχει ζεστό νερό  και όταν οι συνθήκες είναι ευνοικές( απόθεμα νερού) μπορεί κανείς να κάνει ντούς στις 2 κοινόχρηστες ντουζιέρες.

Ένα μεγάλο τζάκι ζεσταίνει το σαλόνι, στους καναπέδες του οποίου μπορεί καποιος να απολαύσει καφέ, σοκολάτα, τσάι και άλλα ροφήματα,  παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια.

Το καταφύγιο διαθέτει κεντρική θέρμανση και μια υπόγεια δεξαμενή απ’ όπου υδροδοτούνται οι βρύσες. Η δεξαμενή γεμίζει απο τα όμβρια ύδατα και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να είμαστε φειδωλοί με το νερό τόσο οι διαχειριστές όσο και οι επισκέπτες. Δίπλα στο σαλόνι υπάρχει τραπεζαρία 35 περίπου θέσεων για φαγητό και πρωινό που παρασκευάζεται στην άρτια εξοπλισμένη κουζίνα.

 

Ο χώρος του καταφυγίου διατηρείται αρκετά ζεστός ακόμα και τις πιό κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα και γίνεται προσπάθεια οι υπηρεσίες και τα προιόντα που παρέχονται να είναι οσο το δυνατόν καλύτερα. Φροντίζουμε οι πρώτες ύλες να είναι ντόπιες(κρέατα, τυριά, ψωμί) ή σπιτικά (μαρμελάδες, ελιές, πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα). Υπάρχει  ποικιλία φαγητών, όπως μανιταρόσουπα, βελουτέ σούπα  λαχανικών, μακαρόνια με κιμά και σάλτσα, μοσχαράκι κοκκινιστό, χοιρινή μπριζόλα, λουκάνικο χωριάτικο, σαλατα, φέτα, τσαλαφούτι και γλυκά όπως πορτοκαλόπιτα και σοκολατόπιτα.

Το πάρκινγκ του καταφυγίου χωράει πάνω απο 25 αυτοκίνητα και ο ασφαλτόδρομος που φτάνει ως αυτό παραμένει ανοικτός καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου απο την υπηρεσία εκχιονισμού της περιφέρειας Στερεάς Ελλαδας.